Страхотна книга-игра (тук няма да споменавам думата разказ-игра, защото като брой страници е по-дълга от някои книги-игри, дори и такива от новата вълна). Останах приятно впечатлен от sandbox насочеността й, рядко се срещат такива книги, а мен по принцип си ми е кеф да щъкам по някаква карта и да изследвам какво се крие по нея. Навремето прекарвах много време в игра на компютъра на Sid Meier's Pirates!, макар че там sandbox частта ми идваше малко в повече. Тук целта на приключението е някак си по-добре обособена, а и този кораба лапа въглища като невидял, така че няма опция за прекалено много скитане. Особено ако си натоварил с повече хуаранги кораба си, имам чувството, че трябва да си направил поне едно разиграване за да си научил къде може да презареди в случай на нужда.
А сега смятам да направя един списък с неща, които ми харесаха, и такива които трябва да се барнат според мен:
Положителни:
- Генерирането на събития - Прекрасен начин за разнообразяване на случките в играта без да се достига до хвърляне на зарове. По принцип съм фен на заровете, защото разнообразяват играта при преиграване и дават почва да се случат по-различни събития, но тук е направено по също много хитър начин.
- Илюстрации - Илюстрациите ме грабнаха много, браво на художника, помагат много за увеличаване на атмосферата на играта. Подхождат си 1:1 с текста и хумора.
- Хумор - Бъзиците с "Песен за огън и лед" и всичко останало успяха да ме разсмеят. Точната доза е, не прекрачва границата към инфантилното както се притеснявах преди да я започна. Само епизода с кървавото село беше малко странен, може би трябваше да се преекспонира още насилието до степен на осмиване, не съм много сигурен.
- Добре направени игрални персонажи - Малко по-различната игра с всеки от тях е забележима, особено задължителната атака над крепостта когато играеш с Рик.
- Върни се на 200 и опитай отново - Харесва ми когато книга не ме праща отново в началото. Малко наказание (но не под формата на намаляване на точки когато съм достигнал Финала, а такова влияещо върху сегашната ми игра) и няколко епизода назад ми се нрави повече сякаш. А когато получих кодова дума ядец при загиването ми с Рик още в началото в шатрата си мислех, че след това ще се използва когато съм със следващия герой - примерно оня да ми каже "Преди малко заклахме един ей тук". Щеше да ме изненада приятно

- Добре обособени персонажи - Тъмният елф Анадрил най-вече.
- Подсказки преди изборите - Може да опиташ тази маневра ако смяташ, че бойците ти са повече от отлични. Най-накрая мога да направя избор като знам долу горе колко ще е труден check-a, а не да се хвърлям на сляпо. Браво!
- Постижения/Achievements - След финала бяха приятна изненада. Много добро хрумване! Навяха ме на мисълта и за Challenges в книгите игри. Примерно вместо по-високи степени на трудност - да се генерират случайно в началото на играта определени трудности за играча: "Силни ветрове - в това изиграване изгаряш по 100 повече гориво на квадрант... защото по принцип е доста малко, нали", "Некадърни гноми - максималната Здравина на кораба ти е 20". Нещо като промоционалните картички, но отрицателни. Просто идея, която ми хрумна по принцип за книгите игри.
Отрицателни:
- Плаващи кодировки? - Голям фен съм на кодовите думи, за мен са едно от най-добрите хрумвания в книгите игри, но тук биха се използвали плаващи кодировки за квадрантите. Не са толкова много, а и биха спестили доста обем и разлистване.
- Товароподемност? - Разминаване в 40 епизод с думите в Дневника. Прави малко лошо впечатление.
- Преминаването през Прохода - Тук имам чувството, че има нещо сгрешено. От епизод 11 (където губя гориво за деня на Б1) преминавам на 111, след това на 60 -> 19 -> 28 -> 18 (където отново губя гориво за Б1, а още не съм на В1) -> 111 (праща ме отново) -> 50 (защото предполагам вече съм от южната страна и си губя вече нормално му гориво защото съм на В1). Върти ме прекалено много и това гориво на 18, не знам защо го губя.
- Лабиринта на Бат Гойко - Явно след написването на Аксиом 16, е започнал бизнес с ковачница

Неутрално:
- При свършване на гориво - Щеше да е интересна опция да има нещо като във FTL. Да кацнеш и да се надяваш на помощ и гориво от приятел, или от атака и изтребване от неприятел.
Обобщено, оценката ми е силно положителна - едно от най-добрите произведения за мен от новата вълна.
Кога съм изписал толкова

Отивам сега да видя алтернативния край с превземането на крепостта..