Скъпи приятели, регистрациите във форума за забранени, затова за вход във форума можете да използвате email-а и паролата с които влизате в GameBook.BG!
Ако имате грешка при вход можете да смените паролата си за GameBook.BG и същата ще бъде активна и за форума.

Ако въпреки всичко получавате съобщение за грешка при вход можете да ни ПИШЕТЕ ТУК !

„Да намериш Дракон” - коментарна

Аватар
Ziik
Асасин
Асасин

Re: „Да намериш Дракон” - коментарна

След като от третия опит най-накрая на косъм успях да сгромолясам Гугрикх като му стоварих един стабилен абордаж върху главата.

Страхотна книга-игра (тук няма да споменавам думата разказ-игра, защото като брой страници е по-дълга от някои книги-игри, дори и такива от новата вълна). Останах приятно впечатлен от sandbox насочеността й, рядко се срещат такива книги, а мен по принцип си ми е кеф да щъкам по някаква карта и да изследвам какво се крие по нея. Навремето прекарвах много време в игра на компютъра на Sid Meier's Pirates!, макар че там sandbox частта ми идваше малко в повече. Тук целта на приключението е някак си по-добре обособена, а и този кораба лапа въглища като невидял, така че няма опция за прекалено много скитане. Особено ако си натоварил с повече хуаранги кораба си, имам чувството, че трябва да си направил поне едно разиграване за да си научил къде може да презареди в случай на нужда.

А сега смятам да направя един списък с неща, които ми харесаха, и такива които трябва да се барнат според мен:

Положителни:

- Генерирането на събития - Прекрасен начин за разнообразяване на случките в играта без да се достига до хвърляне на зарове. По принцип съм фен на заровете, защото разнообразяват играта при преиграване и дават почва да се случат по-различни събития, но тук е направено по също много хитър начин.

- Илюстрации - Илюстрациите ме грабнаха много, браво на художника, помагат много за увеличаване на атмосферата на играта. Подхождат си 1:1 с текста и хумора.

- Хумор - Бъзиците с "Песен за огън и лед" и всичко останало успяха да ме разсмеят. Точната доза е, не прекрачва границата към инфантилното както се притеснявах преди да я започна. Само епизода с кървавото село беше малко странен, може би трябваше да се преекспонира още насилието до степен на осмиване, не съм много сигурен.

- Добре направени игрални персонажи - Малко по-различната игра с всеки от тях е забележима, особено задължителната атака над крепостта когато играеш с Рик.

- Върни се на 200 и опитай отново - Харесва ми когато книга не ме праща отново в началото. Малко наказание (но не под формата на намаляване на точки когато съм достигнал Финала, а такова влияещо върху сегашната ми игра) и няколко епизода назад ми се нрави повече сякаш. А когато получих кодова дума ядец при загиването ми с Рик още в началото в шатрата си мислех, че след това ще се използва когато съм със следващия герой - примерно оня да ми каже "Преди малко заклахме един ей тук". Щеше да ме изненада приятно :grin:

- Добре обособени персонажи - Тъмният елф Анадрил най-вече.

- Подсказки преди изборите - Може да опиташ тази маневра ако смяташ, че бойците ти са повече от отлични. Най-накрая мога да направя избор като знам долу горе колко ще е труден check-a, а не да се хвърлям на сляпо. Браво!

- Постижения/Achievements - След финала бяха приятна изненада. Много добро хрумване! Навяха ме на мисълта и за Challenges в книгите игри. Примерно вместо по-високи степени на трудност - да се генерират случайно в началото на играта определени трудности за играча: "Силни ветрове - в това изиграване изгаряш по 100 повече гориво на квадрант... защото по принцип е доста малко, нали", "Некадърни гноми - максималната Здравина на кораба ти е 20". Нещо като промоционалните картички, но отрицателни. Просто идея, която ми хрумна по принцип за книгите игри.

Отрицателни:

- Плаващи кодировки? - Голям фен съм на кодовите думи, за мен са едно от най-добрите хрумвания в книгите игри, но тук биха се използвали плаващи кодировки за квадрантите. Не са толкова много, а и биха спестили доста обем и разлистване.

- Товароподемност? - Разминаване в 40 епизод с думите в Дневника. Прави малко лошо впечатление.

- Преминаването през Прохода - Тук имам чувството, че има нещо сгрешено. От епизод 11 (където губя гориво за деня на Б1) преминавам на 111, след това на 60 -> 19 -> 28 -> 18 (където отново губя гориво за Б1, а още не съм на В1) -> 111 (праща ме отново) -> 50 (защото предполагам вече съм от южната страна и си губя вече нормално му гориво защото съм на В1). Върти ме прекалено много и това гориво на 18, не знам защо го губя.

- Лабиринта на Бат Гойко - Явно след написването на Аксиом 16, е започнал бизнес с ковачница :grin: Нещо не мога да си го начертая този лабиринт. Има ли някаква карта да се ориентирам?

Неутрално:

- При свършване на гориво - Щеше да е интересна опция да има нещо като във FTL. Да кацнеш и да се надяваш на помощ и гориво от приятел, или от атака и изтребване от неприятел.

Обобщено, оценката ми е силно положителна - едно от най-добрите произведения за мен от новата вълна.

Кога съм изписал толкова :shok: Престарах се направо, но нали трябваше да си кажа мнението. Сега си чакам продължението :grin:

Отивам сега да видя алтернативния край с превземането на крепостта..
Последно промяна от Ziik на 13 Яну 2014, 21:50, променено общо 3 пъти.
Аватар
Pe6ka_S_Mnenie
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец

Ziik написа: Примерно вместо по-високи степени на трудност - да се генерират случайно в началото на играта определени трудности за играча: "Силни ветрове - в това изиграване изгаряш по 100 повече гориво на квадрант... защото по принцип е доста малко, нали", "Некадърни гноми - максималната Здравина на кораба ти е 20". Нещо като промоционалните картички, но отрицателни. Просто идея, която ми хрумна по принцип за книгите игри.

Айде сега, Спасе, тичай да поръчаш един хард-кор комплект с хандикап-карти! :grin:
Аватар
hameleona
Автор
Автор

Ziik написа:- При свършване на гориво - Щеше да е интересна опция да има нещо като във FTL. Да кацнеш и да се надяваш на помощ и гориво от приятел, или от атака и изтребване от неприятел.

+1 на всичко, но особено на тази част, която за мен си беше системен минус. Така и не успях да си свърша времето, преди да свърша горивото.
Only the ladder is real. The climb is all there is!

The Warden: Elves have strange powers.
Sten: Being easily conquered does not constitute a "power".
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

Ziik написа:След като от третия опит най-накрая на косъм успях да сгромолясам Гугрикх като му стоварих един стабилен абордаж върху главата.

Похвално постигнал си най-трудната и най-бързата победа над Дракон.

Тук целта на приключението е някак си по-добре обособена, а и този кораба лапа въглища като невидял, така че няма опция за прекалено много скитане. Особено ако си натоварил с повече хуаранги кораба си, имам чувството, че трябва да си направил поне едно разиграване за да си научил къде може да презареди в случай на нужда.

Да си направил поне едно разиграване помага неимоверно много, но пък то това е и целта на книгите-игри да има възможност за преиграване.

- Генерирането на събития - Прекрасен начин за разнообразяване на случките в играта без да се достига до хвърляне на зарове.

Като цяло апелирам че до зар трябва да се опира само в краен случай, а в тази игра получих идеалната възможност да представя алтернативно генериране на случайни събития.

- Хумор - Бъзиците с "Песен за огън и лед" и всичко останало успяха да ме разсмеят. Точната доза е, не прекрачва границата към инфантилното както се притеснявах преди да я започна. Само епизода с кървавото село беше малко странен, може би трябваше да се преекспонира още насилието до степен на осмиване, не съм много сигурен.

Епизода с кървавото село е доста спорен. Някой хора ми казваха че е добре други, че не трябва да го има, в крайна сметка намали попиляните по улиците черва и халбите с кръв, но пак се получава голяма разностилие, което се набива в очите на читателите. Идеята беше да покажа, че войната не е хубаво нещо, особено за тези, на които им се налага да чистят след нея. Изключвам никсите, които са гадни мършояди и пословични алкохолици. В крайна сметка в следващи произведения ако има такива ще си се придържам към хумора. =)

- Добре направени игрални персонажи - Малко по-различната игра с всеки от тях е забележима, особено задължителната атака над крепостта когато играеш с Рик.

Освен крепостта за Рик което му е стара мъка има елфи за Сърт и цветова заиграфка за Фик, но за жалост техните истории не са чак толкова развити.

- Върни се на 200 и опитай отново - Харесва ми когато книга не ме праща отново в началото. Малко наказание (но не под формата на намаляване на точки когато съм достигнал Финала, а такова влияещо върху сегашната ми игра) и няколко епизода назад ми се нрави повече сякаш. А когато получих кодова дума ядец при загиването ми с Рик още в началото в шатрата си мислех, че след това ще се използва когато съм със следващия герой - примерно оня да ми каже "Преди малко заклахме един ей тук". Щеше да ме изненада приятно :grin:

Така и така хората играят с пръсти между страниците, а тези които не го правят започват след като ги върнеш няколко пъти в началото. Та затова във всеки фатален епизод съм се постарал да дам препратка към последното сюжетно разклонение. Относно ядеца това го има реализирано до някъде, ако започнеш играта с Фик и отидеш да играеш с тролите има голяма вероятност при последваща игра с Рик да знаеш кой е убил гнома... но това са си разни сюжетни заигравки.

- Добре обособени персонажи - Тъмният елф Анадрил най-вече.

В общи линии той си е и най-разработвания, освен това е кръстен на човек, който много уважавам.

- Подсказки преди изборите - Може да опиташ тази маневра ако смяташ, че бойците ти са повече от отлични. Най-накрая мога да направя избор като знам долу горе колко ще е труден check-a, а не да се хвърлям на сляпо. Браво!

Основната идея в произведението беше да няма слепи избори. Единствения проблем на това е, че леко раздува системния текст в произведението. От друга страна, ако дори тая подсказка не ти направи впечатление ще си сърбаш надробените зъби. =)

- Постижения/Achievements - След финала бяха приятна изненада. Много добро хрумване! Навяха ме на мисълта и за Challenges в книгите игри.

В общи линии идеята е добра и вероятно ще влезе в някое бъдещо произведение, все пак българската шокола е дала на света най-разнообразните игри. Макар светът да не е много запознат с това.
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

За да не стане огромент поста пускам втората част тук: работи се!!!

Отрицателни:
- Плаващи кодировки? - Голям фен съм на кодовите думи, за мен са едно от най-добрите хрумвания в книгите игри, но тук биха се използвали плаващи кодировки за квадрантите. Не са толкова много, а и биха спестили доста обем и разлистване.

И аз съм страшен фен на плаващите кодировки, даже като видях колко се раздуха нещата и какво става си мислех да преработя системата за секторите в такава за плаващи кодировки. В крайна сметка обаче надделя желанието за игра по карта, мързелът и крайните срокове =). Не точно в тоя ред. =)

- Товароподемност? - Разминаване в 40 епизод с думите в Дневника. Прави малко лошо впечатление.
Не би трябвало да има разминаване. Би ли конкретизирал за какво става дума?

- Преминаването през Прохода - Тук имам чувството, че има нещо сгрешено. От епизод 11 (където губя гориво за деня на Б1) преминавам на 111, след това на 60 -> 19 -> 28 -> 18 (където отново губя гориво за Б1, а още не съм на В1) -> 111 (праща ме отново) -> 50 (защото предполагам вече съм от южната страна и си губя вече нормално му гориво защото съм на В1). Върти ме прекалено много и това гориво на 18, не знам защо го губя.
11(гориво за деня)->111->60(опит за прекосяване)->19(север-юг)->28(много добри матроси)->18(успешен преход+ екстра разход за минаване през прехода)->111->50(разход за обследване на В1).
Тук като цяло минаването през прохода не е добре реализирано. Би трябвало да го направа като някакъв мини междинен сектор, но вместо това съм се пробвал да пестя епизоди (някаква нова модерна тенденция в жанра). Това довежда да опита ми да използвам едни и същи епизоди за минаване в двете посоки и до този екстра преразход за минаване през самия проход. Абе в общи линии и като грешка може да се таксува, макар да го има във всички епизоди в които успяваш да се прехвърлиш. =/

- Лабиринта на Бат Гойко - Явно след написването на Аксиом 16, е започнал бизнес с ковачница :grin: Нещо не мога да си го начертая този лабиринт. Има ли някаква карта да се ориентирам?

схема на лабиринта:
Изображение
Изображение
В общи линии се вижда, че лабиринта не е лабиринт, но пък е направен и е описан така. Подвеждането е напълно умишлено. Просто не е казано на играча, че попада на едно и също място. Оставено му е сам да се досети. След 3-тото минаване през едни и същи епизоди вероятно =)
Иначе това би трябвало да е джуджето от Замъка на престола - последния крал на света.

- При свършване на гориво - Щеше да е интересна опция да има нещо като във FTL. Да кацнеш и да се надяваш на помощ и гориво от приятел, или от атака и изтребване от неприятел.

Горивото е смятано така че да ти стигне на изпарения, малко преразход и... *демонично човече*. В общи линии в човешките предели няма кой да ти се притече на помощ, може единствено да карата на дърва но както показва случката в елфическата гора и това не е много оферта във враждебна територия.

Обобщено, оценката ми е силно положителна - едно от най-добрите произведения за мен от новата вълна.

*Покланящо се човече*

Кога съм изписал толкова :shok: Престарах се направо, но нали трябваше да си кажа мнението. Сега си чакам продължението :grin:
Отивам сега да видя алтернативния край с превземането на крепостта..

Не си се престарал не си. Много съм благодарен за коментара помогна изключително много.
Щом ще търсих и алтернативния финал пробвай да докопаш „легенда” =)
Аватар
Ziik
Асасин
Асасин

Вилорп написа:Похвално постигнал си най-трудната и най-бързата победа над Дракон.

Не очаквах толкова бързо да е, но ми дойде екстра след миналите неуспешни дълги битки :grin:

И като стана въпрос за това, при кодова дума тарикат имам Репутация+Противникови щети check срещу 30, а без нея е срещу 60. Около колко репутация е изчислено да си получил докато стигнеш до "Дракон"? Аз успявам да събера около +4 макс мисля от цялото приключение. При първото разиграване пропуснах казармите (стори ми се несериозно да пия преди мисия), а когато попаднах на Сянка, цената гориво за хуаранг беше твърде висока (бях омазал дървата в блатата, ама аз съм си скръндза), така достигнах финалното сражение с кораб почти като предлагания начален (дори екипажа ми беше разпределен по същия начин, в последствие забелязах :shock: ) и трябваше да правя въпросния check срещу 60... и се опулих.
А при следващото разиграване достигнах Репутация + Противникови щети = 59 :lol:
Чудих се дали не е по-добре тарикат-ския check 30 въобще да го няма, а другия да е по-малък - примерно 55 или 50.

Вилорп написа: Идеята беше да покажа, че войната не е хубаво нещо, особено за тези, на които им се налага да чистят след нея.

Макар и малко странен, на мен ми допадна, надъха ме да му сцепя кратуната на Гутрикх. Накратко, не мисля че е чак толкова открояващ се, предупреждението в началото помага да подготви читателя.

Вилорп написа:Така и така хората играят с пръсти между страниците, а тези които не го правят започват след като ги върнеш няколко пъти в началото.

Това с пръстите го правя понякога на книгите (макар и да съм фен на pema death игрите като разните по-леки roguelikes, X-Com и т.н.), но ме дразни много. Когато видя че играта не ме връща на 1 епизод, спирам да го правя и се потапям много повече в атмосферата. Но ми харесва да имам някакви наказания, и без това когато се натрупат ми идва да започна отначало, ама поне вече е по мое желание.

Вилорп написа: Единствения проблем на това е, че леко раздува системния текст в произведението.

Не, аз дори в първия момент не го забелязах, след това се замислих.

Вилорп написа:В общи линии идеята е добра и вероятно ще влезе в някое бъдещо произведение, все пак българската шокола е дала на света най-разнообразните игри. Макар светът да не е много запознат с това.

Това винаги ме е впечатлявало много - разнообразните механика в българските книги игри. Само ако имаше начин и навън да разберат за тях..

Вилорп написа: В крайна сметка обаче надделя желанието за игра по карта, мързелът и крайните срокове =)

Пътуването по карта е яко, то може пак да си остане, просто една табличка в която да се гледа кой е текущия епизод за всеки сектор.

Вилорп написа: 11(гориво за деня)->111->60(опит за прекосяване)->19(север-юг)->28(много добри матроси)->18(успешен преход+ екстра разход за минаване през прехода)->111->50(разход за обследване на В1).

И аз прецених, че е за преминаването през прохода тази допълнителна загуба на гориво. Абе най-добре въпросния проход да се отбягва и да се мине през Б2 =D

Вилорп написа: Просто не е казано на играча, че попада на едно и също място. Оставено му е сам да се досети. След 3-тото минаване през едни и същи епизоди вероятно =)

Мерси много за картата и схемата за тролите.
Иначе падна лутане, да, защото не исках да бързам да влизам към ковачницата. Проблема идваше от това, че когато се озоваваш на един и същи епизод, понякога идваш от друг тунел (така си мисля поне аз) и ляво и дясно ми се объркват и не отговарят много на описанията в епизодите.. или на мен така ми се струва.

Вилорп написа:В общи линии в човешките предели няма кой да ти се притече на помощ, може единствено да карата на дърва но както показва случката в елфическата гора и това не е много оферта във враждебна територия.

Тъй като въглищата ми са свършили, взимам на екипажа дрехите и багажите, намалявам си репутацията и ги запалва за сигнален дим, с цел да привлека внимание, може пък този път Джордж М. Джордж да дойде той да ми помогне.. или да ме изколи някой човешки патрул. Нещо такова имах в предвид =D

Още нещо се сетих:
При разговора с алконавтите около крепостта, където трябва да повярвам на един от тях - ако избера да взема кодовата дума склон, мога ли от някъде да се сдобие след това с поречие? Знам че ако избера поречие, след това мога от Сянка да се сдобия със склон, а обратното възможно ли е някак си?
А при въпросния Джордж М. Джордж случва ли се нещо с кодовите думи вятър + вятър = повей?
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

Ziik написа:И като стана въпрос за това, при кодова дума тарикат имам Репутация+Противникови щети check срещу 30, а без нея е срещу 60. Около колко репутация е изчислено да си получил докато стигнеш до "Дракон"? Аз успявам да събера около +4 макс мисля от цялото приключение. При първото разиграване пропуснах казармите (стори ми се несериозно да пия преди мисия), а когато попаднах на Сянка, цената гориво за хуаранг беше твърде висока (бях омазал дървата в блатата, ама аз съм си скръндза), така достигнах финалното сражение с кораб почти като предлагания начален (дори екипажа ми беше разпределен по същия начин, в последствие забелязах :shock: ) и трябваше да правя въпросния check срещу 60... и се опулих.
А при следващото разиграване достигнах Репутация + Противникови щети = 59 :lol:
Чудих се дали не е по-добре тарикат-ския check 30 въобще да го няма, а другия да е по-малък - примерно 55 или 50.

Сметките са така:
Дракон може да отнесе 75 щета чисто, 20 преди битката и 50 в нея. Към това се накрая се добавя и репутацията.
Ако ползваш готовия кораб можеш да докараш 35 щета 20 от тях по време на битката. Тук основния е проблем на теб да не ти вкарат 30+ щета.
Та сметките са точни, въпроса е да успееш да се пребориш. За останалите има и Бяла крепост =)

Вилорп написа:В общи линии идеята е добра и вероятно ще влезе в някое бъдещо произведение, все пак българската шокола е дала на света най-разнообразните игри. Макар светът да не е много запознат с това.

Това винаги ме е впечатлявало много - разнообразните механика в българските книги игри. Само ако имаше начин и навън да разберат за тях..

Абе има статия във викито която признава и българската школа, но като цяло сме по-малко известни. От друга страна Американците харесват избери своето приключение, а англичаните Битки Безброй, като и двете не ни допадат особено на нас. Донякъде вероятно е и въпрос на вкус.

Пътуването по карта е яко, то може пак да си остане, просто една табличка в която да се гледа кой е текущия епизод за всеки сектор.

Ако искаш ровни по форума за конкурсната версия на играта. Там след всяка сцена пишеше върни се на картата и в съответна табличка имаше епизодите за всеки сектор, но пък мнозинството то бетатестерите обявиха това за доста тромаво.

И аз прецених, че е за преминаването през прохода тази допълнителна загуба на гориво. Абе най-добре въпросния проход да се отбягва и да се мине през Б2 =D

Че какво пък толкова интересно има в Б2 =Р

Мерси много за картата и схемата за тролите.
Иначе падна лутане, да, защото не исках да бързам да влизам към ковачницата. Проблема идваше от това, че когато се озоваваш на един и същи епизод, понякога идваш от друг тунел (така си мисля поне аз) и ляво и дясно ми се объркват и не отговарят много на описанията в епизодите.. или на мен така ми се струва.

Ами ако вървиш по сините стрелки описанието на коридора е едно, ако вървиш по червените стрелки е друго, но в крайна сметка попадаш на все едно и също разклонение. Описанията са нарочно направени така че да навеждат играча на мисълта, че е попаднал в лабиринт. Това е единствения циклеж в книга пълна с експерименти. Имам едно предишно такова произведение: Трите кръга на ада - има го на форума. Циклеж в 20 епизода демонстриращ фуниевидна структура.

Тъй като въглищата ми са свършили, взимам на екипажа дрехите и багажите, намалявам си репутацията и ги запалва за сигнален дим, с цел да привлека внимание, може пък този път Джордж М. Джордж да дойде той да ми помогне.. или да ме изколи някой човешки патрул. Нещо такова имах в предвид =D

Ще зема ти спретна един експанжън за тебе. Но държа да вметна че е Дж. М. Дж., а Не Джордж =Р.

Още нещо се сетих:
При разговора с алконавтите около крепостта, където трябва да повярвам на един от тях - ако избера да взема кодовата дума склон, мога ли от някъде да се сдобие след това с поречие? Знам че ако избера поречие, след това мога от Сянка да се сдобия със склон, а обратното възможно ли е някак си?

Не, поречие се взима само от тях.

А при въпросния Джордж М. Джордж случва ли се нещо с кодовите думи вятър + вятър = повей?

Ако не си се скачил с Дж. М. Дж. повеят ви разваля мохабета. Пробвай да играеш с водород и ще ти се отвори възможност да вземеш рицарска титла в края на играта =)
Аватар
Ziik
Асасин
Асасин

Вилорп написа:Ако ползваш готовия кораб можеш да докараш 35 щета 20 от тях по време на битката. Тук основния е проблем на теб да не ти вкарат 30+ щета.

Моят custom кораб, който както се оказа беше подобен на готовия, и направих около 35 някъде, но трябваше да се боря срещу 60 и... замина работата.

Вилорп написа:Там след всяка сцена пишеше върни се на картата и в съответна табличка имаше епизодите за всеки сектор, но пък мнозинството то бетатестерите обявиха това за доста тромаво.

Странно, очаквах че ще е по-бързо. А иначе аз гледам да избягвам конкурсните версии, защото не искам да си издавам преди д съм прочел евентуално издадения вариант.

Вилорп написа:Че какво пък толкова интересно има в Б2 =Р

Нищо няма, но поне не може да се натресеш в някоя скала :grin:

Вилорп написа:Ще зема ти спретна един експанжън за тебе. Но държа да вметна че е Дж. М. Дж., а Не Джордж =Р.

Тъй, тъй, не е Джордж, добре =D
Ами ясно е, чакам си експенжъна значи. Не, сериозно бих се радвал ако има продължение, или някакъв подобен разказ в бъдеще.
Аватар
Безсмъртен
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова

Играта е страхотна. Сигурен бях още като видях богатия на статистики дневник. Много весела история и май хуморът е на по високо ниво от това в "Патрул за ада 2в1". Казвам "май", защото рано рано сдадох курса. Първоначално си мислих, че ще търся дракон в истинския смисъл на думата и хоп - изненада :) Днеска се опитах да по обиколя по картата, но нещо се полакомих да превземам замъци и ще започвам наново. Ще добавям още като я изиграя докрай.
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

Радвам се че съм успял да заблуда поне един човек със заглавието, макар че ако се разтърсиш по картата може да намериш и истински дракон =)
Историята със замъка наистина е доста по кратичка от тази с Дракон, но пък дава допълнитена свобода на играча и дори може да изхвърлиш някой и друг хуаранг през борда. Поне като се полакоми за крепостта успя ли да я превземеш?
Аватар
Безсмъртен
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова

Не успях. Размазаха ме. Искам да разбера когато здравина на кораба стане 0 при тази битка автоматично ли приключвам играта или продължавам до мястото където се пита дали го бумна защото за нищо не става.
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

Конкретно в случая си дочиташ епизода. На прима виста в епизода глътнаш едно 20 щета и те питат дали да го взривиш. С тия 20 които ги взимаш при добра игра кораба ти остава на максимум 10, при лоша можеш да докараш и отрицателни точки. Та в конкретния случай играна не приключва, а решаваш дали все пак да взривиш останалите парчета от кораба.
Също така на епизод 77 трябва да си запишеш и кодова дума „подкрепа”, защото в текста това не е казано много ясно.

Като намериш Дракона пробвай да докопаш и кодова дума легенда =)
Аватар
Безсмъртен
Нещо, някакво, такова
Нещо, някакво, такова

Явно ще чета разказа за трети път, за да мога да почна да търся Дракон. След трагичното завършване на първия прочит нямаше как да не има вендета (при все че и песента на Slipknot си ми е на сърце). Започнах с мисълта за отмъщение и го постигнах. Всичко по превземането на крепостта е страшно изпипано и беше удоволствие за мен да си мисля разните му там стратегии за нападение.
Кодова дума "ядец" си я спечелих от лигавщина при първи прочит, но тя си е нужна за да ставаш Хазараг.
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

Крепостта с легенда ли я взе или просто я взе? =)
Аватар
Ал Торо
Автор
Автор

Продължението, в което хората опитват да си върнат бялата крепост:
http://www.gamebookstore.fr/portfolio-i ... es-vignes/
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

как ви се струва следния превод на част от дракона:

30.
You cross over the Huarang hill and behold the view of the outer hangers. Currently there are two more moored ships beside your own, though smaller. You observe the antlike scurrying mob of black gnomes and goblins. With your huarangs behind bars, you have no other choice but to get along with your new crew. You take a deep breath and head for the foothills and the unknown.
After a while you go up the ramp and into the gondola of the ship, only to be stopped by the biggest goblin you have ever seen. He is at least a head and a half above the rest. On top of that, he’s quite a handsome fellow. Broad hunched shoulders smoothly connect to a tick short neck. Charming flattened snout with wide nostrils, accompanied by symmetric yellow tusks protruding from the lower jaw only complement the masculine appearance. There are dark spots along his green skin. Beneath frowning thick bristles a pair of bloody little eyes look back at you.
- Who, the hell, are you? – the rude goblin stops you.
- Who are you, if I may ask – you question diplomatically whilst slowly unfastening your weapon.
- I am Gargan, second Vauban first rank, you slimy slug! You’d better tell me who you are and what are you doing here before the Vauban himself comes and kicks your sorry ass!
- I am the Vauban of this ship – a vicious smug crawls upon your face. – I am also the Zir-Vauban.
Your words have an astonishing effect. The goblin kneels down, the rest of them bow before you. Some of them won’t get up any time soon, given the force they used to do so and the rocky surroundings.
- Forgive my rudeness, Zir-Vauban, I swear into the life of six of my fourteen children, that I will serve you faithfully. My life is yours! My wife’s too.
- Only six – you raise an eyebrow and the goblin shrugs his shoulders and apologizes:
- The rest are girls, Zir-Vauban – he hands you a small crystal, into which you could see him and a woman, surrounded by their numerous brood.
- This is not a crystal for remote... – you start, but are cut off by Gargan.
- No, Zir-Vauban, it only stores an image.
- And you know how to use it!? – you fail at hiding your amazement.
- Use is a lot to be asked, but I can remove the image and put it back in, Zir-Vauban.
- Raise up, Gargan, the rest of you too. You all are huarangs and Vauban is a satisfying rank. Show me the ship’s diary and let us settle on the cargo.
Go to episode 40 and familiarize yourself with the rules of the actual game.

Преводача ме пмоли да кажа че е пробно, та да не го изядете с парцалите. Все пак обаче ще се радвам ако коментирате.
Аватар
Рони# Мейдей
Автор
Автор

Как е "more moored" в оригинал? Пряката реч изобщо не се означава така на английски, което между другото е една от най-често срещаните грешки при превод.

"Who the hell are you?" Тhe rude goblin stops you.
"Who are you, if I may ask," you question diplomatically whilst slowly unfastening your weapon.

Иначе, като цяло много добре, особено като се има предвид, че на места текста не е много лесен.
http://www.amazon.com/xsmind-Path-of-Li ... 606&sr=1-1
The Path of Light Gamebook for Android
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

В момента там са акостирали два кораба освен твоя, но доста по-малки.
Currently there are two more, moored ships beside your own, though smaller. - Така трябва да е по-ясно
За пряката реч в момента си посипва главата с пепел.
Аватар
Mr. Green
Глобален модератор
Глобален модератор

Книгата може да бъде изиграна безплатно на нашият сайт за онлайн книги-игри: https://gamebook.bg/ebooks/da-namerish-drakon
Публикувай отговор

Обратно към “Призвание Герой 2”