Скъпи приятели, регистрациите във форума за забранени, затова за вход във форума можете да използвате email-а и паролата с които влизате в GameBook.BG!
Ако имате грешка при вход можете да смените паролата си за GameBook.BG и същата ще бъде активна и за форума.

Ако въпреки всичко получавате съобщение за грешка при вход можете да ни ПИШЕТЕ ТУК !

"Дякона още е жив" (книга - игра) или една история за това как се експлоатира патриотизъм

Аватар
Mr. Green
Глобален модератор
Глобален модератор
Мнения: 23
Регистриран на: 14 Яну 2023, 13:23
Местоположение: Planet Earth

"Дякона още е жив" (книга - игра) или една история за това как се експлоатира патриотизъм

"Дякона още е жив" е произведение на което трудно може да бъде дадено жанрово определение, както и оценка по-висока от 0/6.

Според характеристиките на изданието, дело на Красимира Дуковска, тук става въпрос за книга с обем от 140 стр., чийто "сюжет" ни разказва за нелекият живот на Васил Иванов Кунчев - ВАСИЛ ЛЕВСКИ. На корицата е образът на ЛЕВСКИ, под заглавието с малки букви е изписано "книга-игра", а всяка страница започва с думата Епизод едикойси.

И дотук приликите с една книга-игра на практика се изчерпват напълно.

Разгръщам страниците на този титаничен труд в който авторката е описала живота на Апостола под формата на игра, с идеята да завладее сърцата на малки и големи, и започвам да чета. Само след първите няколко "епизода" добивам силното усещане, че в ръцете си държа комбинация от есетата на банда седмокласници, направили свободни съчинения върху книга, която сякаш не са имали време да дочетат, защото вкупом са забили едно и също квартално гадже и внезапно са решили, чи си имат по-важна работа.

В текста се усеща пълна аматьорщина по отношение на подредбата на изреченията, между които така или иначе липсва смислова връзка, която да ни преведе нататък в приключението и да стане по-ясно накъде отива самият сюжет. Нещо повече - за да направи избор в края на всеки епизод читателят трябва по презумпция да познава живота на Васил Левски за да не отиде на, и без това, един напълно изсмукан от пръстите и безмислен епизод с КРАЙ.

Въпреки очевидното невежество от страна на авторката за това какво е книга-игра и как се пише такава, тя изключително умело е експлоатирала в едно, не особено интересно, книжно издание, образа на Апостола. Маркетинговият трик да постави ликът му на корицата и да използва такова гръмко заглавие като "Дякона още е жив" несъмнено ще й донесе повечко приходи, въпреки, че всеки трезвомислещ читател не би издържал и първите десет страници.

В заключение, искрено съжалявам за покупката си. Ако имах възможност за тези пари да отида на кино и да гледам "Дякон Левски" на Максим Генчев, с удоволствие бих си го причинил, само за да мога поне да се посмея на неумелата, на моменти, актьорска игра и абсолютно нелепите сцени. Въпреки това, пуканките щяха да замажат нещата.


ОЦЕНКА:
Сюжет: 0
Емоция: 0
Смисъл: 0

Крайна оценка: 0/6
Публикувай отговор

Обратно към “Издания в малък тираж”