Скъпи приятели, регистрациите във форума за забранени, затова за вход във форума можете да използвате email-а и паролата с които влизате в GameBook.BG!
Ако имате грешка при вход можете да смените паролата си за GameBook.BG и същата ще бъде активна и за форума.

Ако въпреки всичко получавате съобщение за грешка при вход можете да ни ПИШЕТЕ ТУК !

„Да намериш Дракон” - коментарна

Аватар
Efix7
Лорд Дракон
Лорд Дракон

Re: „Да намериш Дракон” - коментарна

Вилорп написа:Благодаря много. Смяташ ли че с плаващи кодировки играта бибибла по-добра?
Да разбирам ли, че си се докопал до титлата Хазараг? :shock:

Ами с плаващи кодировки играта би била различна. Не знам дали ще е по-добра, но може да се спести място.

Хазараг още не съм станал, но съм на път ... :crazy:
Аватар
Efix7
Лорд Дракон
Лорд Дракон

Закачам файл с кодовите думи, които съм открил в играта.

Моля, ако искате да ги откриете сами не - го теглете.

Аз ги изкарвам повече от 57 кодови думи, но явно не могат всички да се вземат накуп.
Prizvanie Geroi 2.xls
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

Re: Ревю/Рецензия на "Да намериш Дракон" (Спойлери!)

Цитатите са от тази тема

Благодаря на Мишо за ревюто/рецензията тя ще карам и с отговорите по-ред.

Mindcrime написа:Първа част
И тук, както и в "Прах и сол", оставам изненадан от липсата на редакции, които за мен са задължителни. Сашо и Петър показаха много високи изисквания към мен, с което допринесоха много за повишаване на нивото на "Отново заедно". Вероятно има основателни причини да оставят проблемите в "Да намериш Дракон", но аз давам оценка на крайния резултат.

Имаше доста проблеми с корекцията та редакцията поостана на заден план в крайна сметка, а и незнайно как изведнъж времето адски на притисна. наистина ми се щеше нещо по-обстойно ама... =/

Mindcrime написа:Авторът придава огромна важност на избора дали ще полееш новата задача в кръчмата. Лошо в поливането няма, но... балансът се нарушава силно, ако пропуснеш кръчмата (не е все едно дали можеш да качиш 48 или само 20 хуаранга), така че беше нормално да се даде шанс на читателя да се сдобие с "екипаж" и/или "екстри" и от друго място, може би с някакво наказание.

Допълнително хуаранги можеш да си вземеш от Сянката на Дж. М. Дж., а екстри като по-добра екипировка можеш да докопаш или то Батугой или като биеш патрули.

Mindcrime написа:Не одобрявам идеята да започваш с предложен от автора кораб, когато този кораб е много по-слаб от кораба, който можеш да си направиш с "екипаж" и "екстри". После авторът компенсира тази слабост като изисква по-слабо постижение във финалната битка, ако играеш с неговия кораб. Много по-добре би било да бъдат предложени няколко варианта на готов кораб, като всички те са максимално близо до онова, с което можеш да се оборудваш с "екипаж" и "екстри". А тези две кодови думи да ти носят нещо към крайната оценка, но да не ти се прецаква играта в началото от липсата им.

За готовия кораб си напълно прав. Тук искам да изказа благодарности на Ванката и Кирчо специално, че видяха този пропуск преди играта да достигне хартия, на дали редакторите щяха да го видят. тъй де не го бяха видяли въобще. Хвала на бета тестерете! Кръпката беша най-простото решение за което се ситих в това ограничено време с което разполагахме =/. Липсата на „екипаж” и „екстри” или присъствието им не ти носят нищо към крайната оценка, те са проста за да знае играта какво си правил. Броя на хуарангите също не играе в определянето на крайните оценки. Хуарангите и екстрие определят единствено колко можеш да си опростиш играта. От друга старана „водород” има и доста негативи освен предимства. „Винт” е сравнително равностоен на боря хуаранги които би качил на негово място, а „корпус” е почти задължително да върни с „водорад” за да не стават бели.

Mindcrime написа:В кръчмата имаш възможност да избираш между три компании. Лесно печелиш възможността да си сложиш необходимите екстри и да набереш екипаж от 48 хуаранга, ако минеш през гномите и гоблините. Аз избеснях на троловете, понеже избрах да отида при тях.

За да се докопаш до заветните 48 хуаранга задължително трябва да минеш през гоблините, гномите ти дават възможност да се докопаш и до „екстрите”, но тях може да вземеш и ако си с Фик. При тролите е заложен капана за Фик, като е заложен такъв за Рик и Сърт в началното разиграване.

Mindcrime написа:На 23 избирам да видя играта на троловете, затова отивам на 20.
Склонен съм да заложа, затова отивам на 4.
Искам да се справя сам, затова отивам на 34.
Справям се за 15 хода, затова отивам на 45. Преходът 34 - 45 е доста неравен като литература.
Решавам да увъртам, затова отивам на 35.
И когато реша да изиграя още една игра, се връщам на 4. Което е безумно, по мое скромно мнение. Никаква логика в литературния преход, никаква логика и в играта да ме караш да цикля.

Не ми харесва как е поднесена тази игра. Тя е проста, като морски шах е и веднъж като я научиш, няма как да загубиш. Нелогично е троловете да я играят постоянно. Виж, ако някой тарикат я показваше еднократно, става.
Не разбирам каква е ролята й в книгата. Не печеля и не губя нищо. Изглежда като пълнеж.

Идеята е, че поначало тролите не обичат да губят, а от игра с тях не можеш да излезеш на печалба*. Преходът 34-45 наистина е неравен но това е защото можеш да стигнеш там то няколко места и в случая ще се оправдая с липса на опит за такива неща - да стигнеш до един епизод от няколко различни и историята да продължи плавно. Все пак Юри го видя това и в случая има сравнително подобрение макар и не перфектно.
Цикленето, ще се повторя, е капан за Фик и донякъде за играчите които не могат или не искат да губят в и игра. Вариантите са: ще играеш до откат, ще загубиш или ще откажеш да дадеш реванш, като в последния вариант можеш да се докопаш до кодова дума която ще ти помогне за титлата Хазараг.
Играта наистина е проста. Трябва ше ми нещо просто различно от Фрейлови петли и Монените на съдбата**, за които щяха ма ме обвинят не без основание в плагиатство. От друга страна средния коефициент на интелигентност на тълпа то троли е 4 та не е особен проблем да я играят постоянно. И за да се потретя без да обиждам никого, ролята й в случая е да бастисам Фик. тъй де пробвай да играеш с него и да токажеш реванш :twisted: .

*виж историята за това как Сърт е спечели кораба си
**Игри от Кървав меч

Mindcrime написа:Още по-лошо става, ако се доверя на героя си на епизод 4 (вместо да се справя сам).
Ако не съм Сърт, отивам на 44.
Познавам, че мога да спечеля с по-малко от 16 хода и отивам на 36.
Там намирам лошо описание, защото три монети една над друга имам след седмия и след четиринайстия ход. Описанието навежда на мисълта, че след първото тащкова положение печелиш играта, а не е вярно. Това е дреболия.
От 36 задължително отивам на 33.
И там се вбесявам, защото авторът ме насилва да приключа с кръчмата. Защо? Спечелил съм игра с троловете, време е даобиколя другите две компании. Не вярвам да е нарочно (ако е нарочно, ще искам писмено обяснение от Торо как може така), по-скоро е грешка в схемата.

Наистина не би трябвало направо да те гонят от кръчмата, а да имаш възможност да минеш и през останалите, дори по схема ми се струва, че е така, като го казвам на прима виста и по спомени. настина е нелогично да те изхвърлят. По спомени: Спечелиш ли задължително те пита ще дадеш ли реванш. Вероятно има още една объркана препратка =/

Mindcrime написа:Ако съм Сърт отивам на 54, оттам решавам да си карам с метода на Сърт за печелене, отивам на 64.
Там не става ясно, че потрошавам цялата маса. После се оказва, че съм я потрошил, затова не мога да им дам реванш. За мен и това е проблем, но дребен. Ето го едрия:
Записвам кодова дума "маса" на 64.
Не искам да напускам кръчмата, затова авторът ме кара да определя на късмет къде да отида: в делник отивам на 45, в уикенд отивам на 55. На 45 ме препраща автоматично на 55, понеже имам записана "маса". Кому беше нужен този фалшив шанс на 64 тогава? Очевидно пак има грешна схема.

През този шанс минаваш вероятно и с някой то другите герой където не си взел кодовата дума маса, та шансът не е излишен ако играеш с друг и имаш възможност да се измъкнеш. Ако разбиеш масата: „ръката ти минава през монетите масата и спира на педя под пода” ти се дава възможност да напуснеш кръчмата без бой... тъй де ако си пацифист.
Та поне в случая няма грешка в схемата. Дали може да се направи по различен начин - да, вероятно, просто аз не съм се сетил по какъв.

Mindcrime написа:В толкова пипкава игра с мотаене по разни квадранти схемата трябва да е перфектна. Още не съм почнал да обикалям и вече съм изнервен. Да не беше Спасимир, нямаше да продължа.

Тук мога единствено да благодаря за отделеното време и нерви. Самото обикаляне е структорирано така, че в първиет 3 квадранта основно се мотаеш. Бях почнал да дописвам случки и за тях (лов на никси, търсене на пещери и езда на мастодонти), но Сашо ми приплака и се спрях овреме. Иначе идеята е във всеки квадрант да има една водеща случка + допълнителна една или две ако минеш отново оттам.

Mindcrime написа:Акцентира се много на хумора в тази игра. Не искам да го коментирам, защото хуморът е специфично нещо. Лично аз не намерих нищо смешно в тази книга, но все пак съм чел много, сигурно имам и по-различен вкус.

Хуморът е наистина много специфичен, да не говоря че повечето смешки са разбираеми за потребители на форума които са замесени в тях - както беше и планувано първоначално, та доста от хумора се губи за незапознатите и тея който не са общували по-дълго с мен.

Да кажа, че напълно осъзнавам че поста ми звучи като оправдаване и ако играче не схваща/разбира вещо от вътрешно игровата логика проблема не е в него*. Просто играта трябва да е поднесена достатъчно ясно.
Благодаря на мишо за рецензията и настина ще съм му благодарен ако коментира някои от нещата по-горе или пък успее някак да довърши второто преиграване и коментира останалата част от играта.

*Тъй де ако повече от един играч забива на едно и също място.

Игрите с нас!

дописка: ще зачистя темата
Аватар
Mindcrime
Автор
Автор

Не съм чел много по-добри истории от твоята, така че не съм критичен към теб.
Осъзнавам, че чета първо произведение на автор.
Понеже вече си го написал, няма как критиката ми да ти навреди.
Понеже сме се виждали дзостатъчно с теб, за да не ме подозираш в завист или злоба, мога да си карам както се говори нормален човек, а не сякаш боравя с китайски порцелан.

През този шанс минаваш вероятно и с някой то другите герой където не си взел кодовата дума маса, та шансът не е излишен ако играеш с друг и имаш възможност да се измъкнеш. Ако разбиеш масата: „ръката ти минава през монетите масата и спира на педя под пода” ти се дава възможност да напуснеш кръчмата без бой... тъй де ако си пацифист.
Та поне в случая няма грешка в схемата. Дали може да се направи по различен начин - да, вероятно, просто аз не съм се сетил по какъв.

Ще ти повярвам, ако ми кажеш как се стига до 64, освен през 54.
На 54 стигаш, защото си Сърт.
Докато не ми посочиш такъв преход, ще продължавам да си мисля, че грешката е в схемата :lol:

Ще мина и останалата част, но не знам кога.
Според мен не биваше да местиш мнението ми. Има си тема за спойлърс за Прах и сол, защо да няма такава и за Дракона?
В момента всички мнения над моето са без спойлърс, само моето е със. За тях си има тема: Ревю/Рецензия на "Да намериш Дракон" (NO SPOILERS), която стои празна.
А това не е добро модериране.
Хубаво е да се спрат тези приказки за групата около ММ. Мит е това, няма такава група. Има група хора, които направиха СКИ. Аз не съм сред тях. Харесва ми това, което правят, надявам се да ги подкрепя в начинанията им с две добри книги-игри.
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

Никса от сплъстена вълна

Изображение

щракни на картинката за по-голяма
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

Същата никса от наколко ъгъла
ИзображениеИзображение
Аватар
ze BG
Автор
Автор

Вилорп написа:Никса от сплъстена вълна

Изображение

щракни на картинката за по-голяма

УАУ! Колко ще струва да поръчаме серийно производство в Китай на такива таласъмчета? :)
Аватар
SilverWolf
Таласъм
Таласъм

И аз искам такова.
Arbitrium vincit omnia
"Съвършеното владеене на оръжието поправя несъвършеното законодателство...."
"Спокойният, добре нахранен и общо взето доволен от живота хищник е безопасен... това разбира се не важи за повечето хора."
ALF:Bold Native
Аватар
nixata
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец

Спасе, пират такъв! А свърза ли се с човек носител на правата въху образа и името?
За Пътуващия цирк:
Ейдриън Уейн - Чет Юни 26, 2014 6:31 pm
100% е моя цялата - само повечето текст е наливан от блонд
Monevwww
Духът на Прерията
Духът на Прерията

Най-после намерих време да я прочета...и първият път върви към свършване на горивото...ще пиша отзиви...
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

Ако не пишеш ще знаем че горивото и свършило преди да се добереш до компютър =)
Monevwww
Духът на Прерията
Духът на Прерията

Вилорп написа:Ако не пишеш ще знаем че горивото и свършило преди да се добереш до компютър =)

От тел. съм, че съм в командировка....
И да свърши...почвам от начало...и този път ще взема водород!
Аватар
Pe6ka_S_Mnenie
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец

В реда на добронамерена критика трябва да отбележа - в повечето open-world RPG-та, които са ми попадали, в началото на играта получаваш "Point of interest" - маркер върху картата, който ти показва коя посока да хванеш.

Отчасти, за да не се наденеш на Бялата крепост съвсем в началото, отчасти за да ти стигне кюмюра. :D

По пътя към първата "точка" обикновено намираш нови "задачки" - и получаваш нови "маркери" по картата, които да оно... ъъъ, към които да се разходиш.
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

Че при крепостта ти казват баш на де да продължиш бре, ти що си се пробвал да я биеш? =Р
А и за Дракона е казано - некъде там е =)
Monevwww
Духът на Прерията
Духът на Прерията

Втори опит...попаднах твърде рано на Дракон...

трети опит - успешен!!
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

Не че е голям проблем, ама мнението може да съдържа спойлери!

Понеже ме обвиниха че имам грешка в схемата, аз да кажа че просто не можех веднага да я прехвърля.

Изображение

Като се щракне на схемата ще е отвори в по голям размер.
На 54 можеш да отидеш само ако и Сърт и това не е грешка и там ти се казва че имаш сигурна победа ако приложиш тактиката от описанието на героя. Щом си играл с трола знаеш, че тактиката се заключава в това конкурента ти да умре преди края на играта.
От 54 се отива на 65 където взимаш маса и ти се дава възможност:
- да избягаш от кръчмата без проблеми губиш възможноста за интервенция с другите групи.
- да провериш дали тролите ще ти признаят победата или не.
На 45 и 55 се отива чрез шанс ако играеш със Сърт, но се отива по няколко други начина, ако не играеш с него.
Още в описанието на трола е казано че той не е точно социалния герой с които да водиш преговори и прочие. В единия случай разбираш, че тролите не се склонни да губят (това и от увода го знаеш, но вече знаеш че и другите троли не губят игри). След това отиваш на една разтоварващо битка в която пребиваш вероятно рик след като е промишил в между ребрата Фик =)
Като цяло сцената с тролите е „капан” за гнома, за да получии той шанс за преждевременна смърт, точно както и останалите двама.

В заключение: шансът на 64 е фиктивен и ти дава единствено да се насладиш на кръчмарско сбиване ако си падаш по това.
Погледнато в ретроспекция, това че си строшил масата може да мине през втори шанс и тролите наистина да се съгласят, че като няма маса, няма как да им дадеш реванш. Но за това се сещам чак сега.
По начало схемата е така замислена, грешката не е случайна, но и си напълно прав че можеше да е по-читаво реализарано, благодаря за което.
Ако се хвана да го андроидизарам със сигурност ще вкарам допълнителен епизод там.

За модерирането: дописах в темата с ревютата че може да има сполери, темите пуснати от торо бяха ужасно потънали и никой не ги ползваше. А това да се ползват няколко различни теми за едно и също не ми се вижда особено смислено. В Дракона, а и в Прахта няма кой знае какви изненадващи обрати които да ти развалят удоволствието, пък който иска сам да открие нещата първо чете книгата после коментарите... Знам ли, така смятам аз.

Още веднъж благодаря за коментара и ако сколасаш с останалото ще имам да черпя =)
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник

Monevwww написа:Втори опит...попаднах твърде рано на Дракон...

трети опит - успешен!!

Похвал те пред строя от хуаранги!
Сега ти препоръчвам да отбибипаш какво ти е казал Хазараг и да видиш как стоят нещата с бялата крепост.
пъка ко я вземеш и нея да се похвалиш отново с нещо по обстойно и пространствено разказано. Все пак какъв Зир-Вобан ще си ако не се изфукаш! =)
Monevwww
Духът на Прерията
Духът на Прерията

Вилорп написа:
Monevwww написа:Втори опит...попаднах твърде рано на Дракон...

трети опит - успешен!!

Похвал те пред строя от хуаранги!
Сега ти препоръчвам да отбибипаш какво ти е казал Хазараг и да видиш как стоят нещата с бялата крепост.
пъка ко я вземеш и нея да се похвалиш отново с нещо по обстойно и пространствено разказано. Все пак какъв Зир-Вобан ще си ако не се изфукаш! =)

Задълбително!
Хареса ми много, много игра и точно от това което се нуждаех. Не е лесна, интересна е и ми напомни доста един от разказите в Мегаигра (Виртуални полиция или...не си спомням, нещо за Поли Ябълката беше) само, че доста по-добре...
Увлекателно и добре премерено.
п.с. Има какво да се желае, но за първи разказ е екстра.
Игрите с Вас
Wukong
Духът на Прерията
Духът на Прерията

А все още не съм намирал Дракона но презех бялата крепост (всъщност само нея се мъчех да завзема отначало :thumbup: )
Публикувай отговор

Обратно към “Призвание Герой 2”