Цитатите са от тази темаБлагодаря на Мишо за ревюто/рецензията тя ще карам и с отговорите по-ред.
Mindcrime написа:Първа част
И тук, както и в "Прах и сол", оставам изненадан от липсата на редакции, които за мен са задължителни. Сашо и Петър показаха много високи изисквания към мен, с което допринесоха много за повишаване на нивото на "Отново заедно". Вероятно има основателни причини да оставят проблемите в "Да намериш Дракон", но аз давам оценка на крайния резултат.
Имаше доста проблеми с корекцията та редакцията поостана на заден план в крайна сметка, а и незнайно как изведнъж времето адски на притисна. наистина ми се щеше нещо по-обстойно ама... =/
Mindcrime написа:Авторът придава огромна важност на избора дали ще полееш новата задача в кръчмата. Лошо в поливането няма, но... балансът се нарушава силно, ако пропуснеш кръчмата (не е все едно дали можеш да качиш 48 или само 20 хуаранга), така че беше нормално да се даде шанс на читателя да се сдобие с "екипаж" и/или "екстри" и от друго място, може би с някакво наказание.
Допълнително хуаранги можеш да си вземеш от Сянката на Дж. М. Дж., а екстри като по-добра екипировка можеш да докопаш или то Батугой или като биеш патрули.
Mindcrime написа:Не одобрявам идеята да започваш с предложен от автора кораб, когато този кораб е много по-слаб от кораба, който можеш да си направиш с "екипаж" и "екстри". После авторът компенсира тази слабост като изисква по-слабо постижение във финалната битка, ако играеш с неговия кораб. Много по-добре би било да бъдат предложени няколко варианта на готов кораб, като всички те са максимално близо до онова, с което можеш да се оборудваш с "екипаж" и "екстри". А тези две кодови думи да ти носят нещо към крайната оценка, но да не ти се прецаква играта в началото от липсата им.
За готовия кораб си напълно прав. Тук искам да изказа благодарности на Ванката и Кирчо специално, че видяха този пропуск преди играта да достигне хартия, на дали редакторите щяха да го видят. тъй де не го бяха видяли въобще. Хвала на бета тестерете! Кръпката беша най-простото решение за което се ситих в това ограничено време с което разполагахме =/. Липсата на „екипаж” и „екстри” или присъствието им не ти носят нищо към крайната оценка, те са проста за да знае играта какво си правил. Броя на хуарангите също не играе в определянето на крайните оценки. Хуарангите и екстрие определят единствено колко можеш да си опростиш играта. От друга старана „водород” има и доста негативи освен предимства. „Винт” е сравнително равностоен на боря хуаранги които би качил на негово място, а „корпус” е почти задължително да върни с „водорад” за да не стават бели.
Mindcrime написа:В кръчмата имаш възможност да избираш между три компании. Лесно печелиш възможността да си сложиш необходимите екстри и да набереш екипаж от 48 хуаранга, ако минеш през гномите и гоблините. Аз избеснях на троловете, понеже избрах да отида при тях.
За да се докопаш до заветните 48 хуаранга задължително трябва да минеш през гоблините, гномите ти дават възможност да се докопаш и до „екстрите”, но тях може да вземеш и ако си с Фик. При тролите е заложен капана за Фик, като е заложен такъв за Рик и Сърт в началното разиграване.
Mindcrime написа:На 23 избирам да видя играта на троловете, затова отивам на 20.
Склонен съм да заложа, затова отивам на 4.
Искам да се справя сам, затова отивам на 34.
Справям се за 15 хода, затова отивам на 45. Преходът 34 - 45 е доста неравен като литература.
Решавам да увъртам, затова отивам на 35.
И когато реша да изиграя още една игра, се връщам на 4. Което е безумно, по мое скромно мнение. Никаква логика в литературния преход, никаква логика и в играта да ме караш да цикля.
Не ми харесва как е поднесена тази игра. Тя е проста, като морски шах е и веднъж като я научиш, няма как да загубиш. Нелогично е троловете да я играят постоянно. Виж, ако някой тарикат я показваше еднократно, става.
Не разбирам каква е ролята й в книгата. Не печеля и не губя нищо. Изглежда като пълнеж.
Идеята е, че поначало тролите не обичат да губят, а от игра с тях не можеш да излезеш на печалба*. Преходът 34-45 наистина е неравен но това е защото можеш да стигнеш там то няколко места и в случая ще се оправдая с липса на опит за такива неща - да стигнеш до един епизод от няколко различни и историята да продължи плавно. Все пак Юри го видя това и в случая има сравнително подобрение макар и не перфектно.
Цикленето, ще се повторя, е капан за Фик и донякъде за играчите които не могат или не искат да губят в и игра. Вариантите са: ще играеш до откат, ще загубиш или ще откажеш да дадеш реванш, като в последния вариант можеш да се докопаш до кодова дума която ще ти помогне за титлата Хазараг.
Играта наистина е проста. Трябва ше ми нещо просто различно от Фрейлови петли и Монените на съдбата**, за които щяха ма ме обвинят не без основание в плагиатство. От друга страна средния коефициент на интелигентност на тълпа то троли е 4 та не е особен проблем да я играят постоянно. И за да се потретя без да обиждам никого, ролята й в случая е да бастисам Фик. тъй де пробвай да играеш с него и да токажеш реванш

.
*виж историята за това как Сърт е спечели кораба си
**Игри от Кървав меч
Mindcrime написа:Още по-лошо става, ако се доверя на героя си на епизод 4 (вместо да се справя сам).
Ако не съм Сърт, отивам на 44.
Познавам, че мога да спечеля с по-малко от 16 хода и отивам на 36.
Там намирам лошо описание, защото три монети една над друга имам след седмия и след четиринайстия ход. Описанието навежда на мисълта, че след първото тащкова положение печелиш играта, а не е вярно. Това е дреболия.
От 36 задължително отивам на 33.
И там се вбесявам, защото авторът ме насилва да приключа с кръчмата. Защо? Спечелил съм игра с троловете, време е даобиколя другите две компании. Не вярвам да е нарочно (ако е нарочно, ще искам писмено обяснение от Торо как може така), по-скоро е грешка в схемата.
Наистина не би трябвало направо да те гонят от кръчмата, а да имаш възможност да минеш и през останалите, дори по схема ми се струва, че е така, като го казвам на прима виста и по спомени. настина е нелогично да те изхвърлят. По спомени: Спечелиш ли задължително те пита ще дадеш ли реванш. Вероятно има още една объркана препратка =/
Mindcrime написа:Ако съм Сърт отивам на 54, оттам решавам да си карам с метода на Сърт за печелене, отивам на 64.
Там не става ясно, че потрошавам цялата маса. После се оказва, че съм я потрошил, затова не мога да им дам реванш. За мен и това е проблем, но дребен. Ето го едрия:
Записвам кодова дума "маса" на 64.
Не искам да напускам кръчмата, затова авторът ме кара да определя на късмет къде да отида: в делник отивам на 45, в уикенд отивам на 55. На 45 ме препраща автоматично на 55, понеже имам записана "маса". Кому беше нужен този фалшив шанс на 64 тогава? Очевидно пак има грешна схема.
През този шанс минаваш вероятно и с някой то другите герой където не си взел кодовата дума маса, та шансът не е излишен ако играеш с друг и имаш възможност да се измъкнеш. Ако разбиеш масата: „ръката ти минава през монетите масата и спира на педя под пода” ти се дава възможност да напуснеш кръчмата без бой... тъй де ако си пацифист.
Та поне в случая няма грешка в схемата. Дали може да се направи по различен начин - да, вероятно, просто аз не съм се сетил по какъв.
Mindcrime написа:В толкова пипкава игра с мотаене по разни квадранти схемата трябва да е перфектна. Още не съм почнал да обикалям и вече съм изнервен. Да не беше Спасимир, нямаше да продължа.
Тук мога единствено да благодаря за отделеното време и нерви. Самото обикаляне е структорирано така, че в първиет 3 квадранта основно се мотаеш. Бях почнал да дописвам случки и за тях (лов на никси, търсене на пещери и езда на мастодонти), но Сашо ми приплака и се спрях овреме. Иначе идеята е във всеки квадрант да има една водеща случка + допълнителна една или две ако минеш отново оттам.
Mindcrime написа:Акцентира се много на хумора в тази игра. Не искам да го коментирам, защото хуморът е специфично нещо. Лично аз не намерих нищо смешно в тази книга, но все пак съм чел много, сигурно имам и по-различен вкус.
Хуморът е наистина много специфичен, да не говоря че повечето смешки са разбираеми за потребители на форума които са замесени в тях - както беше и планувано първоначално, та доста от хумора се губи за незапознатите и тея който не са общували по-дълго с мен.
Да кажа, че напълно осъзнавам че поста ми звучи като оправдаване и ако играче не схваща/разбира вещо от вътрешно игровата логика проблема не е в него*. Просто играта трябва да е поднесена достатъчно ясно.
Благодаря на мишо за рецензията и настина ще съм му благодарен ако коментира някои от нещата по-горе или пък успее някак да довърши второто преиграване и коментира останалата част от играта.
*Тъй де ако повече от един играч забива на едно и също място.
Игрите с нас!
дописка: ще зачистя темата