Скъпи приятели, регистрациите във форума за забранени, затова за вход във форума можете да използвате email-а и паролата с които влизате в GameBook.BG!
Ако имате грешка при вход можете да смените паролата си за GameBook.BG и същата ще бъде активна и за форума.

Ако въпреки всичко получавате съобщение за грешка при вход можете да ни ПИШЕТЕ ТУК !

„Да намериш Дракон” - коментарна

Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник
Мнения: 6830
Регистриран на: 14 Яну 2011, 20:09

„Да намериш Дракон” - коментарна

ГОБЛИНСКО-ЧОВЕШКИ РЕЧНИК:
или помощ за бързо потапяне в света на играта

Алконавти – непознати, с които навлизате в откритото алкохолно пространство – предимно на маса и с мезе.
Битката – голямо въздушно сражение, провело се преди тридесет години между „Въздушния на Негово кралско височество флот” на Кралство Нерея и „Обединени въздушни сили” под командването на последния Зир-Вобан. В него взимат участие над двеста въздушни кораба. Сражението завършва с тежки загуби и за двете страни – всъщност двете флотилии взаимно се унищожават.
Вобан – буквално „въздушен господар”. Термин, който се използва за капитан на въздушен кораб. Вобанът трябва да взема важни решения, започвайки от разпределението на товара и горивото, така че корабът все пак да полети, минавайки през избор на маршрут, и стигайки чак до разпределянето на плячката. Да познава въздушните течения също помага.
Гугрикх – буквално „ренегат, изменник, предател”. Така се казва и гоблинският вобан и Зир-клан на Летящите псета, успял да похити въздушния кораб „Дракон”.
Големият студ – лагерът на Хазараг се намира толкова на север, че сезоните се наричат Дългият ден, Вечната нощ и сумракът. Големият студ обаче е още по на север. Толкова, че от другата му страна е топло и има места, целите обрасли в бамбукови гори, сред които се разхождат огромни черно-бели мечки. Големият студ не е конкретно място, макар черните гноми да твърдят, че са изчислили точно къде се намира.
Зир-Вобан – Зир е частица обозначаваща „някой по-горен, вишестоящ”. Може да се преведе и като: „В момента си по-силен от мен и аз съм склонен да отстъпя, но това може да се промени тъй, че имай едно на ум”. Цялото словосъчетание Зир-вобан означава „Повелителят на въздушните господари”.
Зир-клан –предводителят на клана. Пред титлата се седи името на носителя ѝ, а след нея името на клана: Денегард, зир-клан на Черните вълци.
Зир-зир-клан – този що е господар на всите кланове. В южните страни негов еквивалент е титлата крал или цар.
Репутация – В играта се използва и като мярка за отношението на екипажа към теб. От стойността ѝ зависи дали бойците ти са готови да умрат за теб или ще те изхвърлят през борда.
Криво бърдо – 1. местност в североизточното подножие на Преградните планини изпълнена с проядени от пещери хълмове и малки горички; 2. местност в близост до столицата на кралство Нерея. Двете
често се бъркат.
Никса – дребен двуутробен бозайник от рода на късо хоботниците, прави малки бели, водещи до големи неприятности. Има къса гъста козина. От кожата му често се правят наметала, ръкавици и шушони.
Небесният процеп – проход в западната част на Преградните планини, чийто превал е на 10 000 лакти височина.
Преградните планини – висока планинска верига разделяща цивилизования север от южните варвари – човеци и други светлокожи.
Проходът на Бялата крепост – широк проход в източната част на Преградните планини. Превалът му е на 4000 лакти височина. Гъсто залесен.
Торфените блата – местност в човешките земи, известна с ужасната миризма на подгизналия в петрол торф и случаите на загубили се в мъглата пътници.
Хазараг – буквално „обединител”. Гоблинът, носещ това име, се опитва да събере разпокъсаните и враждуващи кланове в единна държава – разбира се, под своето мъдро ръководство. За целта разполага и с голямата армия, наречена Легионът на умиротворителите.
Хуаранг – елитен въздушен боец/рицар; някой, който се носи като откъснат черешов цвят по южния вятър, преди да се размаже на земята. Хуаранги стават предимно гоблини и гноми, и чат-пат троли, избрали или принудени да изберат въздухоплаването за своя съдба. Някой от тях без проблем може да се разправи с човешки рицар или хубаво да нарита трима-четирима пехотинци.
Чаар – буквално „нещо, което трака”. В случая така се нарича сградата, където черните гноми провеждат експерименти. Тъй де, когато тя не се строи отново, след някой не толкова успешен опит.
Шакти – бог покровител на късмета, комарджиите и по съвместителство – каръците. Обикновено е изобразяван като гущероид (щраха).
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник
Мнения: 6830
Регистриран на: 14 Яну 2011, 20:09

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Бавно се спускаш по Хълма на хуаранга. В подножието му е разположен лагерът на Хазараг Обединителя, а точно в средата е огромната му юрта. Точно натам отиваш и ти. Край лицето ти прехвърчат първите есенни снежинки, а лъчите на обедното слънце, издигнало се почти наполовина над хоризонта, се заиграват по тях, превръщайки ги в бавно спускащи се капки кръв. Знаеш, че скоро дните съвсем ще се стопят и след това ще дойде дългата нощ.
В далечината, там, където Сумрачната река, мудно влачеща се покрай лагера, се скрива сред заснежените поля, изплува малка черна точица. Достигайки подножието на хълма, точицата вече се е превърнала в голям четиривитлов въздушен кораб. И тези полети, носещи материал отвъд Големия студ, скоро ще трябва да спрат, но дотогава „Легхайонбург” ще е завършен. Огромният осемвитлов кораб се подава от хангара, който е твърде малък, за да го побере целия. Това обаче не бе проблем за по-малкият му шествитлов събрат „Дракон”, мистериозно изчезнал преди месеци. Е, всъщност… не толкова мистериозно – публична тайна е, че предателят Гугрикх го задигна и се отправи на юг към Преградните планини в разгара на лятото. Макар и великодушен, Зир-зир-кланът Хазараг никак не обича да му се припомня за тази измяна.
Въздушният кораб минава над теб като огромен огнен облак, обагрен от лъчите на слънцето. Гондолата му, висяща под издължения балон, скрибуца под тежестта на товара. Скоро корабът се скрива зад хълма при малките хангари, където ще може да бъде разтоварен, необезпокояван от зяпачи и любопитни очи.
А ти, драги читателю, ще трябва да избереш кой ще е героят ти в това приключение. Не мога да те приканя да избираш мъдро, защото все още не знаеш по каква причина те е привикал Хазараг. Обаче ти предлагам за първото изиграване да се спреш на този образ, който ти изглежда най-приятен за игра.
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник
Мнения: 6830
Регистриран на: 14 Яну 2011, 20:09

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

РИКТЕАТ: гоблинът, който може да се характеризира като бърз, коварен, подмолен и с винаги с бистър ум. Той печели поста си на въздушен господар, Вобан, когато изхвърля зад борда командира си,
наредил отстъпление при един от опитите за превземане на Бялата крепост. Тогава само липсата на шанс и героичната проява на един от защитниците осуетяват завладяването на крепостта. От тази битка насетне Риктеат има над триста полета като Вобан. Освен на патрулни и бойни полети, е летял и за доставки отвъд Големия студ – такива именно са последните му три задачи, при които той изминава повече от пет хиляди левги над снега и замръзналата пустош на севера.
Недостатъци: не е прежалил загубата при Бялата крепост. Често изпада в спомени за онази битка. Импулсивен е и в голяма степен самохвалко.
Предимства: може да усети кога едно сражение е загубено. С най-голям опит във въздухоплаването от тримата герои. Чудесно владее кинжала и има добри познанства от дългите години служба по границата
и по-специално при прохода на Бялата крепост.
Този герой започва приключението с 10 точки Репутация.

СЪРТОЛАКС: могъщ – това е прилагателното, най-ярко описващо този герой. Тролът Съртолакс има едва двадесет полета като Вобан, а ранга си получава заедно с кораба от предишния му собственик при оспорвана игра на домино. Опонентът му загива трагично в тази игра, когато в главата му се врязва плочка от доминото… заедно с юмрука на Съртолакс.
Недостатъци: избухлив, не се замисля за последиците от действията си, смята и то не без основание (виж горния абзац), че правдата е на страната на силата, която в неговия случай е физическа.
Предимства: само с вида си всява уважение в околните, включително и екипажа си. Почти непобедим в открит бой и вероятно единственият трол, владеещ древния език. Преди да стане въздушен повелител прекарва дълги години в пехотата, ветеран е от битки с джуджета, хора и елфи.
Този герой започва приключението с 12 точки Репутация.

ФИКДИНЕС: както всички гноми и този герой има афинитет към изобретенията, науката и самоубийствените експерименти. Постът на Вобан докопва, когато при поредно нападение в човешките земи екипажът на кораба му се самоизбива в ожесточен диспут дали плячката да се дели по равно или по братски. Фикдинес оцелява в „спора” заради дребния си ръст, позволил му да се скрие в пещта на кораба, но не толкова дребен, че да се заклещи вътре. След почти седмица принудително вталяване изпълзява навън и връща кораба, спечелвайки си поста Вобан.
Недостатъци: кекав, на един нож между ребрата живот, както казват някои. Когато си три педи висок, трудно можеш да спечелиш уважението или дори вниманието на екипажа и да го накараш да ти се подчинява безпрекословно.
Предимства: има много познати алхимици и механици. Забелязва подробности, на които други рядко обръщат внимание.
Този герой започва приключението с 8 точки Репутация.
Аватар
gbm
Автор
Автор
Мнения: 892
Регистриран на: 31 Мар 2011, 17:09

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Зир-вобане, много бързаш да се похвалиш! Шариш начи неколко петари иначе ша пусна две страници "Избрани грешки от..."
Аватар
nixata
Изпеченият крадец
Изпеченият крадец
Мнения: 2978
Регистриран на: 21 Юни 2011, 11:05

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

gbm написа:Зир-вобане, много бързаш да се похвалиш! Шариш начи неколко петари иначе ша пусна две страници "Избрани грешки от..."


Които май ще са 2 от 22 страници :) :twisted:
За Пътуващия цирк:
Ейдриън Уейн - Чет Юни 26, 2014 6:31 pm
100% е моя цялата - само повечето текст е наливан от блонд
Аватар
pycku
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Мнения: 238
Регистриран на: 08 Юли 2011, 11:00

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

На пръв поглед, без да съм запознат, бих избрал Риктеат. Не някакъв тип ала Слай да раздава кютуци наляво-надясно, има добра репутация и изглежда достатъчно опитен и мъдър, за да успее. Май е и в златната среда (между другите 2 героя), така че току-виж е най-мъдрият избор :)
Аватар
gbm
Автор
Автор
Мнения: 892
Регистриран на: 31 Мар 2011, 17:09

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

pycku написа:На пръв поглед, без да съм запознат, бих избрал Риктеат. Не някакъв тип ала Слай да раздава кютуци наляво-надясно, има добра репутация и изглежда достатъчно опитен и мъдър, за да успее. Май е и в златната среда (между другите 2 героя), така че току-виж е най-мъдрият избор :)

Можеш да си избереш и 2.5 от "Уменията на Валенс" - тогава гледай какво става!
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник
Мнения: 6830
Регистриран на: 14 Яну 2011, 20:09

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Грешките са много повече от 22 страници та трудно ще ме изплашите =Р

Риктеат наистина е в златната среда и за първо изиграване е идеален. Освен ако не паднеш в един капан заложен още на входа за него.

Кратко пояснение на видовете:
Трол - към два ръста* височина, силициева структура и си тежи на мястото като нещо много тежко.
Гоблин - един ръст височина, хитри твари със зеленикав оттенък, вероятно ножа в гърба ти е забит от такъв.
Гном - 1/2 до 3/4 ръста височина, имат склонност да взривяват разни неща сред които и себе си.

*Ръста на гоблините е универсална мярка и за височина и е приблизително 140-160 сантиметра.
Аватар
Лисичков
Свръхразум
Свръхразум
Мнения: 1623
Регистриран на: 19 Яну 2011, 12:05

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Аз избирам ФИКДИНЕС :lol:
КОНКУРС ЗА КНИГА – ИГРА „ТАЛАСЪМИЯ” 2015г.
viewtopic.php?f=144&t=4186
Аватар
gbm
Автор
Автор
Мнения: 892
Регистриран на: 31 Мар 2011, 17:09

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Или ако се обърнем към "класиката":
Трол = Шрек (ама не толкова добродушен)
Гоблин = Сид (от Ледена епоха, поне толкова изобретателен)
Гном = Катерицата от ледена епоха (не му знам името на тоя саблезъб катеричок)
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник
Мнения: 6830
Регистриран на: 14 Яну 2011, 20:09

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Лисичков написа:Аз избирам ФИКДИНЕС :lol:


Предизвиквам те да играеш на прескок с тролите тогава =)
Аватар
xenox
Автор
Автор
Мнения: 909
Регистриран на: 25 Апр 2011, 20:26

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Скрат се казва катерицата.
Аватар
Ал Торо
Автор
Автор
Мнения: 2716
Регистриран на: 28 Яну 2011, 19:17

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Ето интервю с наш Спасимир, първия гоблин сред призваните герои:
http://bigboxgamers.com/interviewspasimir-ignatov/
Аватар
gbm
Автор
Автор
Мнения: 892
Регистриран на: 31 Мар 2011, 17:09

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Браво! Супер е и Спас и интервюто и "Да намериш Дракон". 3 в 1 - Отлична комбинация!
Аватар
kiril_ps
Свръхразум
Свръхразум
Мнения: 1731
Регистриран на: 08 Май 2011, 11:33

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Не ми допада да има толкова много термини и имена, които имат нужда да бъдат обяснявани. Това прави четенето и играта тежки за мен, тромаво. Много ми се искаше да се понамалят тези неща.
Аватар
Ал Торо
Автор
Автор
Мнения: 2716
Регистриран на: 28 Яну 2011, 19:17

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Речникът е по-скоро метод на автора да позабавлява допълнително читателите и да ги въведе малко по-надълбоко в атмосферата на книгата. Абсолютно никакъв проблем не е въобще да не се чете, да не говорим за някакво запомняне :)
Нали знаеш на настолните/картовите игри как има наклонен текст, който няма отношение към играта и може да не се чете, но дава атмосфера - това е нещо такова. Flavor.
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник
Мнения: 6830
Регистриран на: 14 Яну 2011, 20:09

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Термините съм ги използвал вместо въведение. На мен лично ми е приятно да чета такива неща предварително за да не се чудя кое какво е когато стигна до него. Разбирасе прав си, че доста са се натрупали. Надявам се като стигнеш до играта текстът да те предразположи към динамика.
Аватар
xenox
Автор
Автор
Мнения: 909
Регистриран на: 25 Апр 2011, 20:26

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Алконавти - синоним на кръчмонавти.

Никса и Хуаранг са случайни, нали?
Аватар
Вилорп
Магьосник
Магьосник
Мнения: 6830
Регистриран на: 14 Яну 2011, 20:09

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Напълно случайни, просто съвсем случайно съвпадение на букви и звуци генерирано от някакъв си генератор за толкински имена... =)
Аватар
Leidrin
Победител в конкурс
Победител в конкурс
Мнения: 988
Регистриран на: 18 Сеп 2011, 15:09

Re: „Да намериш Дракон” или гоненицата в ПГ2

Сега, ако бях някой заядлив тип, който има да връща на Спас за методиките за оценявана на конкурси тук, щях да изчакам да излезе ПГ2 и да вдигна вой до небето и тук и на други места. Ама нали съм добра душа :twisted:
You can destroy those who speak the truth but not the truth itself.
Публикувай отговор

Обратно към “Призвание Герой 2”