Самата схема на някаква програма ли я чертаеш или на лист хартия, както в доброто старо време?
Понеже спомена глави, това значи ли че различните сцени в крайна сметка се събират накуп в началото на всяка глава, или има нещо от рода на няколко финала, коти по-късно оказват влиянието си в следващите глави?
Ако имате грешка при вход можете да смените паролата си за GameBook.BG и същата ще бъде активна и за форума.
Коментари и въпроси относно Инициативата
Re: Коментари и въпроси относно Инициативата
Опитах да вляза в 21-ви век, но не се получи. Митко ми препоръча няколко варианта, може би имаше един що-годе подходящ. Но аз си имам някакво разбиране как точно искам да си правя схемата и всичко останало ме изнервя. Вероятно щеше да е задължително да се науча, ако ми предстоеше дълга кариера в правенето на схеми. Но за една книга след известни угризения най-накрая реших, че ше си я пиша както си знам. Само използването на Ексел е нововъведение.
И в работата си записвам задачите на листа, вместо в разни органайзери. Свикнал съм да започвам деня с преглед на задачите и подреждане на онези от тях, който смятам да свърша за деня. Знам, че има и по-модерни средства, но този начин на работа ми доставя удоволствие.
Историята се развива в продължение на няколко десетилетия. Във всяка глава справиш избори, които се отразяват както на съдбата на героите в самата глава, така и на развитието на историята в следващите глави. Ако няма такива зависимости, би ксе изгубило предимството на голямата история.
Дали ще ми стигнат силите за няколко различни края ще бъде изненада. Мисля, че едва в самия край ще реша дали има почва за различни финали.
И в работата си записвам задачите на листа, вместо в разни органайзери. Свикнал съм да започвам деня с преглед на задачите и подреждане на онези от тях, който смятам да свърша за деня. Знам, че има и по-модерни средства, но този начин на работа ми доставя удоволствие.
Историята се развива в продължение на няколко десетилетия. Във всяка глава справиш избори, които се отразяват както на съдбата на героите в самата глава, така и на развитието на историята в следващите глави. Ако няма такива зависимости, би ксе изгубило предимството на голямата история.
Дали ще ми стигнат силите за няколко различни края ще бъде изненада. Мисля, че едва в самия край ще реша дали има почва за различни финали.
Хубаво е да се спрат тези приказки за групата около ММ. Мит е това, няма такава група. Има група хора, които направиха СКИ. Аз не съм сред тях. Харесва ми това, което правят, надявам се да ги подкрепя в начинанията им с две добри книги-игри.
Планирал ли си в някоя от главите да и има карта и свободно движение по нея?
Системата включва ли множество показатели или си се спрял на нещо по-просто, което да не създава излишни главоболия?
Системата включва ли множество показатели или си се спрял на нещо по-просто, което да не създава излишни главоболия?
Цвят за модериране
Линк към каталога с дигитализирани книги
В началото клонях към вариант, който включва и карта. После се отказах, както заради мнения на участниците в Инициативата, така и заради собственото си убеждение, че няма смисъл да се прави страт.
Системата е съвсем проста. Сложна система ще има само в една мини-игра, която не е задължителна.
Системата е съвсем проста. Сложна система ще има само в една мини-игра, която не е задължителна.
Хубаво е да се спрат тези приказки за групата около ММ. Мит е това, няма такава група. Има група хора, които направиха СКИ. Аз не съм сред тях. Харесва ми това, което правят, надявам се да ги подкрепя в начинанията им с две добри книги-игри.
Под карта нямах предвид нещо от рода на страт, а да кажем картата в Сина на пустинята, където на разни полет може да ти се случат разни неща. това разбира се не е най-добре я пример защото всички знаем че картата там е почти празна.
В системата на която си се спрял, използват ли се зарове и ако да, колко често?
В системата на която си се спрял, използват ли се зарове и ако да, колко често?
Цвят за модериране
Когато има скитане из местност, понякога е добре да се онагледи мястото. По-често картата е ненужна, но е добро украшение и се харесва на повечето читатели. Но моята история няма нужда от карта.
Използват се зарове, които често могат да бъдат заменени с ези-тура. Трябва ми начин да получавам различни вероятности, затова използвам един или два зара.
Използват се зарове, които често могат да бъдат заменени с ези-тура. Трябва ми начин да получавам различни вероятности, затова използвам един или два зара.
Моят съвет е да използваш унифицирана система за проверките, дори за нещо толкова елементарно като чист шанс. Налагат се определени компромиси, например не можеш да докараш точно 50/50 с два зара, а 42/58, но това едва ли ще счупи играта, а е много по-елегантно. Представи си в твоя пример за 50% шанс да караш половината проверки играчът да хвърля ези-тура, в другата половина да хвърля 1-3/4-6 зар (или пък 1/3 и 1/6 да проверяваш винаги със зар, а 50/50 винаги с монета, макар да можеш също със зар). Това дразни. Абсолютно същото е с това дали да хвърля един или два зара - което можеш да направиш с 1 зар можеш и с два с дребни компромиси и с много плюсове.Mindcrime написа:Използват се зарове, които често могат да бъдат заменени с ези-тура. Трябва ми начин да получавам различни вероятности, затова използвам един или два зара.
Естествено е човек да си мисли нещо от сорта:
"Този път и един зар да хвърли ми върши работа, така че да му дам тоя път да хвърли един, а след малко като ми трябва да хвърли два ще хвърля два. По-рационално е да хвърли един сега."
Звучи като оптимизация, улесняване, но практиката е доказала, че е точно обратното - разваля му се навикът.
Последно промяна от Ал Торо на 17 Фев 2013, 15:39, променено общо 1 път.
- SatanicSlayer
- Магьосник
Може в самото начало да избираш между посочените числа, вместо да хвърляш зар или монета. След като си изиграл вече два или три пъти играта и понеже знаеш къде какво става по всяко време, може да се използва рандомизацията.
- Рони# Мейдей
- Автор
Торо, не си прав. При хвърляне на 2 зара, сборове от 2, 6, 7 и 8 ти дават 50 % шанс (примерно). Също така и с 4, 5, 6 и 7. Ако играта изисква 2 зара, поне мен не би ме дразнело да има хвърляне на 1 от време на време, но това е субективно.
А, 50 % се докарва и когато хвърлиш 2 зара и искаш точно един от тях да показва 4-6.
А, 50 % се докарва и когато хвърлиш 2 зара и искаш точно един от тях да показва 4-6.
http://www.amazon.com/xsmind-Path-of-Li ... 606&sr=1-1
The Path of Light Gamebook for Android
The Path of Light Gamebook for Android
Отделям място в правилата на игра да спомена за варианти, различни от хвърляне на зар. Правя го, защото аз самият съм склонен да използвам подобни номера, когато чета книга-игра. Те работят главно при вероятности 25%, 50% и 75%.
Има много възможности да докараш точно 50% с два зара (например, да гледаш дали сбора от двата зара е четно или нечетно число), но ми се струва излишно.
Има много възможности да докараш точно 50% с два зара (например, да гледаш дали сбора от двата зара е четно или нечетно число), но ми се струва излишно.
Това е ок, но трябва един от вариантите да е напълно достатъчен, а не на места да е единият, на други да е вторият; като реша да играя с едно-две хвърляния на монета да е така до края, както и с два зара (които явно ще ползвам за монети). Лошото е единия път да хвърлям 1 зар за 50 на 50, втория път да хвърлям 2 зара за 25/50/75, третия път да хвърлям два зара и да прибавям към сбора им точките си "приятелство" и да видя дали цялото е по-голямо от 17.Отделям място в правилата на игра да спомена за варианти, различни от хвърляне на зар. Има много възможности да докараш точно 50% с два зара (например, да гледаш дали сбора от двата зара е четно или нечетно число), но ми се струва излишно.
Цялата работа изглежда на dicepool - хвърли 2 зара, ако поне 1 от тях е четен (или от 4-6) (75%), ако два от тях са четни (25%), ако и двата са четни или нечетни/ако точно един от тях е четен или нечетен (50%) и т.н. Ето тук последното може да се замени с "ако сборът им е четен", но това прави нещата разнотипни, добавя операция "сбор", осмисля конкретната стойност на зара, а не само типът й висок/нисък или четен/нечетен.
Системата с монетата е очевидно същата, да

Мислил ли са да има препратки чрез илюстрации? Примерно в Завръщането на наследника се дава картинка на рицар с посочевни места където маже да го пернеш и съответно да отидеш на въпросния епизод?
Смяташ ли да има тъй наречените епизоди цедки, при които ако нямаш определен брой „точки” играта за теб свършва?
Смяташ ли да има тъй наречените епизоди цедки, при които ако нямаш определен брой „точки” играта за теб свършва?
Цвят за модериране
- Horacio B. Andreas
- Командос
Вилорп написа:Мислил ли са да има препратки чрез илюстрации? Примерно в Завръщането на наследника се дава картинка на рицар с посочевни места където маже да го пернеш и съответно да отидеш на въпросния епизод?
Сигурен съм, че и в книги на Майкъл го имаше този похват - да се ориентираш по илюстрация. За "Хлапето се издига" се сещам със сигурност.
На мен ми се иска да питам за начина на обръщение в книгата. Щом има налят текст, вероятно вече си решил от кое лице се води повествованието.
Илюстрациите ще са само илюстрации.
В Хлапето имаше илюстрация, по която да се ориентираш кого да застреляш. Сега това ми изглежда прекалено елементарно.
Не виждам смисъл от илюстрация, която да се използва като препратка.
Сред илюстрациите няма да има и карти, понеже историята не е подходяща за карти.
След опити и размисли, реших героите да са с български имена, а разказът да е в сегашно време. Струва ми се, че сегашното време е правилното време за книгите-игри, където всичко се случва сега.
В Хлапето имаше илюстрация, по която да се ориентираш кого да застреляш. Сега това ми изглежда прекалено елементарно.
Не виждам смисъл от илюстрация, която да се използва като препратка.
Сред илюстрациите няма да има и карти, понеже историята не е подходяща за карти.
След опити и размисли, реших героите да са с български имена, а разказът да е в сегашно време. Струва ми се, че сегашното време е правилното време за книгите-игри, където всичко се случва сега.
Аз не се ориентирах много то отвора ти на въпроса на Хорацио, та ще питам пак с извинение: От кое лице се представя действието? Героя си Ти и автора ти предоставя изборите. Героя е Аз и разказвам какво става (щом времето е сегашно). Героя е Той и избирам какво да направи.
Беше споменал, че има възможност хора от инициативата, примерно, да се видят като спомагателни герой или поне като статисти в произведението. Това остана ли като опция?
Беше споменал, че има възможност хора от инициативата, примерно, да се видят като спомагателни герой или поне като статисти в произведението. Това остана ли като опция?
Цвят за модериране
Действието се развива така:
Асен поглежда наляво. Не забелязва нищо подозрително.
- Не ти ли се стори, че някой надникна за малко през отворения прозорец на втория етаж? - обръща се той към Борис.
...
И така нататък.
Когато обсъждахме какви да са имената, имаше вариант да използвам имена на хора от Инициативата, ако се спра на история с български имена. Не ми се стори особено добър вариант, след като поразмислих. Имаме петдесетина различни имена. Имам четирима главни герои, може би десетина второстепенни и толкова. Не върви да избера на случаен принцип кои имена да използвам. Освен това за имената на главните герои е важно авторът да си ги харесва и да му се струват подходящи, колкото и субективно да е това.
Асен поглежда наляво. Не забелязва нищо подозрително.
- Не ти ли се стори, че някой надникна за малко през отворения прозорец на втория етаж? - обръща се той към Борис.
...
И така нататък.
Когато обсъждахме какви да са имената, имаше вариант да използвам имена на хора от Инициативата, ако се спра на история с български имена. Не ми се стори особено добър вариант, след като поразмислих. Имаме петдесетина различни имена. Имам четирима главни герои, може би десетина второстепенни и толкова. Не върви да избера на случаен принцип кои имена да използвам. Освен това за имената на главните герои е важно авторът да си ги харесва и да му се струват подходящи, колкото и субективно да е това.
Вероятно си го изпуснал просто но да попитам пак за епизодите цедки, през които преминаването е задължително и без определени точки не можеш да продължиш натам, ще ги има ли?
Ако имаш по-голям литературен текст - над една страница - дали би предпочел да го разбиеш в няколко епизода или би го оставил като блок?
Ако имаш по-голям литературен текст - над една страница - дали би предпочел да го разбиеш в няколко епизода или би го оставил като блок?
Цвят за модериране
Нямам епизоди-цедки. Нали искам да разкажа историята до края... трябва човек съвсем да е закъсал, за да го посека. Но ако читателят играе за резултат, има епизоди, в които го ориентирам горе-долу какви показатели трябва да има, за да постигне впечатляващ резултат.
Според мен книгите-игри не са място за дълги литературни текстове. Но когато се налага да има такива, авторът на книги-игри е редно да се отнася с дългия текст точно като всеки писател. Ако е поредица от случки, разделят се. Ако е единен текст, безумно е да го разделяш. Все пак, никой не се радва на салами, нали?
Очевидно е за всички познавачи на творчеството ми, че едно време не съм следвал тези указания. Но така мисля сега.
А сега мисля да прекратим това интервю, Спасимире. Ще ми е приятно да се видим и да си говорим за книги-игри, или да дойдеш да ми ги задаваш тези въпроси във форума на Инициативата. Обещавам че каквато и форма на общуване да избереш, няма да сложа между мен и теб една инстанция, която да одобрява казаното от теб преди да стигне до моите уши.
Според мен книгите-игри не са място за дълги литературни текстове. Но когато се налага да има такива, авторът на книги-игри е редно да се отнася с дългия текст точно като всеки писател. Ако е поредица от случки, разделят се. Ако е единен текст, безумно е да го разделяш. Все пак, никой не се радва на салами, нали?
Очевидно е за всички познавачи на творчеството ми, че едно време не съм следвал тези указания. Но така мисля сега.
А сега мисля да прекратим това интервю, Спасимире. Ще ми е приятно да се видим и да си говорим за книги-игри, или да дойдеш да ми ги задаваш тези въпроси във форума на Инициативата. Обещавам че каквато и форма на общуване да избереш, няма да сложа между мен и теб една инстанция, която да одобрява казаното от теб преди да стигне до моите уши.
А бре, както сте я подкарали, скоро ще разберем и имената на героите. Спирайте се
. Искам книгата да бъде и изненада.
Аз по принцип задавам въпросите си към ММ на другия форум, защото в този все още стои някакво нелепо наказание. НО все пак ще пробвам и тук.
ММ,
попитах те веднъж за сборник Призвание герой и ти отговори в положителна светлина. Бих искал да те попитам дали ще имаш време да прочетеш разказите-игри в него и да кажеш по две-три приказки. Сигурен съм, че това ще бъде полезно за новите автори.

Аз по принцип задавам въпросите си към ММ на другия форум, защото в този все още стои някакво нелепо наказание. НО все пак ще пробвам и тук.
ММ,
попитах те веднъж за сборник Призвание герой и ти отговори в положителна светлина. Бих искал да те попитам дали ще имаш време да прочетеш разказите-игри в него и да кажеш по две-три приказки. Сигурен съм, че това ще бъде полезно за новите автори.
Месецът почти изтече, имаше анонсирана някаква среща между ММ и организаторите - тя провела ли се е (ако не - ще се провежда ли такава в близко бъдеще) и нещо ново има ли за споделяне?